MUHASEBE
Tek Düzen Muhasebe Modülü (Programı) için;
Sadece programa ilk defa girildiğinde programın soracağı sorulara cevap vererek modül kullanılmaya başlanabilir. İstendiği taktirde modülde tanımlı birçok parametre değiştirilerek veya girilerek modül (program) özelleştirilebilir, yani kişisel kullanımlarınıza daha uygun hale getirilir.
Muhasebe Yönetimi detayları için devam edin
PERSONEL / BORDRO
Personel / Bordro Modülü (Programı) için;
“Genel” menüsündeki “İşyeri Tanımları” işlemi ile, üzerinde çalışılacak en az bir işyerini tanıtın ve bilgilerini giriniz,
“Personel İşlemleri” bölümünden “Personel Girişi” seçeneğinden işlem yapılacak Personellerin bilgilerini tanıtın ve ücretlerini belirtin.
Bordro hesaplatmak için;
“Genel” menüsündeki “Yasal Düzenlemeler” seçeneğinden bordro hesaplatmaya başlayacağınız ay için yasal parametrelerin güncel olduğunu kontrol ediniz. (Bu parametreler daha sonra internetten otomatik günlenebilir.)
“Puantaj İşlemleri” menüsündeki “Puantaj toplamları oluşturma” seçeneğinden puantaj toplamları oluşturun. ve bilgileri girilmiş personellerin eksik gün veya fazla mesai gibi bilgilerini “Puantaj Görüntüleme ve düzeltme” ekranından izleyebilir isterseniz değiştirebilirsiniz. (Not: İsterseniz bu bölümdeki işlemleri atlayarak bordro hesaplatırken“Puantajları Otomatik Oluştur” seçeneğini seçebilirsiniz)
“Bordro İşlemleri” menüsündeki “Bordro Hesaplama” seçeneği kullanılarak istenilen işyerinin ve ayın bordroları hesaplatılır.
“Bordro İşlemleri” ve “Bildirgeler” menülerindeki seçenekler kullanılarak istenilen dökümler alınabilir.
“Bildirgeler” menüsündeki “SSK Aylık bildirge ve Hizmet XML Dosyası” seçeneği ile SSK “e-bildirge” için XML dosyası oluşturabilirsiniz.
EVET Bordronuz SSK ya gidecek olan “e-bildirge” de dahil olmak üzere her şeyi tamam. Artık her ay puantajlar girilip doğruluğu kontrol edildikten sonra tüm bordro hazırlama ve hesaplatma işlemleri 5 veya 10 dakika. İlgili döküm ve raporlarınızı ise istediğiniz zaman alabilirsiniz.
Personel Bordro Yönetimi detayları için devam edin
İŞLETME / SERBEST MESLEK DEFTERİ
İşletme Modülü (Programı) için;
“Gruplar” menüsündeki “Grup Kodları” işlemi ile gelir ve gider hareketlerinde kullanılacak grup ana başlıklarını tanıtınız.
Örnek :
1. Gelirler
1.1. Malzeme Satışları
1.2. Hizmet Gelirleri
2. Giderler
2.1. Malzeme Alımları
2.2. Ulaşım Giderleri
“Hareketler” menüsündeki “Gelir Girişi” ve “Gider Girişi” seçenekleri ile gelir ve gider hareketlerinizi girebilirsiniz, menülerdeki seçeneklerle istenilen dökümleri alabilirsiniz.
İşletme Yönetimi detayları için devam edin
CARİ
Cari Modülü (Programı) için;
“Cari Bilgileri” menüsündeki “Cari Müşteriler” seçeneği ile, alış/veriş yapılan tüm kişi ve kuruluşları tanımlayın.
“Genel” menüsündeki “Banka Kasa Tanımları”, “Banka Grup Kodları” “Cari Grup Kodları”, “Cari Kategori Kodları” vb. seçenekler ile ilgili bilgileri cari bilgilerinde kullanacaksanız, bu tanımları cari müşterileri girmeden önce yapmalısınız.(Bunlar zorunlu değildir.)
Artık “Hareketler” menüsündeki “Hareket Girişi” seçeneğinden cari parasal hareketleri girebilirsiniz. Parasal hareketleri “Tahsilat makbuzu” “Tediye Makbuzu” seçeneklerinden de yapabilirsiniz. Fatura ve Çek/Senet modülündeki işlemlerdeki parasal hareketler entegre olarak cari harekete yansır.
Cari Hesap Yönetimi detayları için devam edin
STOK
Stok Modülü (Programı) için;
“Stok Bilgileri” menüsündeki “Depo Tanımları” seçeneği ile, depo veya depolarınızı tanımlayın.
“Stok Bilgileri” menüsündeki “Grup Tanımları” seçeneği ile kullanmak istediğiniz ürün başlıklarını tanımlayın. Örnek : Kablolar Grubu, Masalar Grubu, Cep Telefonları Grubu gibi..
“Stok Bilgileri” menüsündeki “Malzeme Tanımları” seçeneği ile işlem yapmak istediğiniz ürünleriniz tanımlayın.
“Stok Bilgileri” menüsündeki “Malzeme Fiyat Tanımları” seçeneği ile işlem yapmak istediğiniz ürünleriniz fiyatlarını tanımlayın.
Artık “Stok Hareket” menüsündeki “Stok Girişi” ve “Stok Çıkışı” seçenekleri ile ürün hareketlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Malzeme Stok Yönetimi detayları için devam edin
İRSALİYE / FATURA
İrsaliye / Fatura Modülü (Programı) için;
İrsaliye / Fatura Modülü nü kullanmadan önce Stok ve Cari tanıtım işlemleri yapılmalıdır.
İstendiği taktirde, Stok ve Cari tanımlamaları İrsaliye/Fatura modülü içerisinden de, “Stok Bilgileri”, “Cari Bilgileri” menülerindeki işlemlerle de yapılabilir.
İrsaliye/Fatura modülünde Fatura veya İrsaliye dökümleri alabilmek için kullanılacak matbu Fatura ve İrsaliye formlarının dizaynları “Genel” menüsündeki “Fatura/İrsaliye Dizaynları” seçeneğinde yapılmış (tanımlanmış) olmalıdır.
Fatura/İrsaliye Yönetimi detayları için devam edin
KOOPERATİF / SİTE YÖNETİMİ
Kooperatif / Site Modülü (Programı) için;
“Genel” mönüsündeki “Ayarlar” işleminden, bu paketi kooperatif yönetiminde mi yoksa site,apartman,iş merkezi yönetiminde mi kullanılacağını belirtin.
“Genel işlemler”den “Kooperatif Bilgileri” seçeneğinden kooperatifinizle (veya sitenizle) ilgili bilgileri giriniz.
“Genel işlemler”den “Borç Tanımları” seçeneğinden Borç Çeşidi tanımlarını yapınız.
“Genel işlemler”den “Banka Tanımları” seçeneğinden Banka tanımlarını yapınız.
“Genel işlemler”den “Üye Grup Kodları” seçeneğinden Üye grup kod tanımlarını yapınız. (Kullanılacak ise)
“Genel işlemler”den “Hisse Grup Kodları” seçeneğinden Hisse grup kod tanımlarını yapınız. (Kullanılacak ise)
“Genel işlemler”den “Tatil Günleri” seçeneğinden o yıla ait tatil günlerinin (hafta sonu ve resmi tatiller otomatik tanımlıdır.) tanımlarını yapınız.
“Genel işlemler”den “Sabit Metinler” / “Yazışmalar” seçeneğinden kullanılacak bazı sabit metinleri (örneğin 1.ihtarname, 2.ihtarname gibi) düzenleyiniz.
“Genel işlemler”den “Ödeme Öncelikleri” seçeneğinden otomatik borç ödeme işlemlerinde kullanılmak üzere ödeme önceliklerini düzenleyiniz.
“Genel işlemler”de “Ayarlar” bölümünden “Firma ayarları” seçeneği ile üye kodlarının bilgisayarda numara ile mi yoksa harf ile mi tutacağınıza karar verip, seçiminizi yapmalısınız. Üye kodlarının numara (sayısal) tutmak için "Üye kodu sayısal mı?" sorusuna "Evet", harf ile tutacaksanız "Hayır" cevabını veriniz. Eğer seçiminiz sayısal olursa kodun maksimum kaç hane olacağını da aynı ekranda belirtmelisiniz. Örneğin kooperatifinizin üye sayısı 100’ü geçmeyecek ise hane sayısını 2 tutmanızı öneririz, üye sayısı 1000’ü geçmeyecek ise hane sayısını 3 tutmanızı öneririz.
Eğer Link Bilişimin ProPratik Muhasebe programını da kullanıyorsanız, entegrasyon tanımlarını yaparak, kooperatif ile Muhasebe arasında entegrasyonu kurmanız gerekir. Entegrasyon sistemi kooperatif paketindeki parasal hareketleri muhasebeye otomatik aktararak, sizi "hesapların muhasebeye girilmesi" gibi ek bir yükten kurtaracaktır. Entegrasyonu kurmanız için “Entegrasyon” bölümünden “Entegrasyon Ayarları” seçeneğine girerek gerekli hesap kodlarını sisteme tanıtmanız gerekir.
Yukarıda işlemlerle kooperatifiniz için gerekli olan ana yapıyı oluşturmuş olursunuz. Bundan sonra;
- “Üye” bölümünden “Üye Girişi” seçeneğinden kooperatifinize kayıtlı tüm üyelerin var olan bilgilerini giriniz.
- “Hisse” bölümünden “Hisse Girişi” seçeneğinden kooperatifinize kayıtlı tüm üyelerin hisselerini tanıtınız.
- “Ödeme Planı” bölümünden “Ödeme Planı oluşturma” seçeneğine girerek ödeme planlarını borç tanımlarına göre ayrı ayrı oluşturunuz.
Kooperatif / Site Yönetimi detayları için devam edin